1. בהמשך לפוסט על תרבות ירושלמית- הנה מקרה קלאסי שמאפיין את עיריית ירושלים. ברחוב כורש ישנו חלל עירוני גדול, יש שם גם קבוצת אמנים צעירים נהדרת שהרימה בעבר את "מבצע כורש" ב-2008 ו- 2007. העירייה הנוכחית החליטה להקצות את החללים לפעילות של אמנים צעירים ואפילו אישרה תקציב לשם כך. אבל בעיריה כמו בעיריה, יד ימין לא תמיד יודעת מה עושה יד שמאל והנה, החללים הוקצו לטובת משרדי אחד האגפים שיאלץ לנדוד מכיכר ספרא. מדובר באגף לחינוך חרדי אבל זה באמת לא סיפור של חרדים-לא חרדים, פשוט בירוקרטיה. ה"לאפשר" שדיברתי עליו ממש לא כזה פשוט. אז ביום רביעי הקרוב ב-10:000 בבוקר יתקיים מפגן תמיכה בהעברת החללים לטובת האמנים, כפי שהוחלט מלכתחילה.
2. אדרבה, חנות ספרים חדשים ומשומשים בבן מימון 5, הפתיחה בחמישי הקרוב 17:00-23:00.
ובית קפה חדש בשם "בית הקהוה" נפתח ברחוב ינאי 3 ביום חמישי האחרון
פתוח שני עד חמישי: 09:00 עד אחרון הלקוחות ובימי שישי ושבת: 10:00 עד השקיעה
"..למעלה מהם הוא הקהוה. שהוא צריך בית מיוחד לשמו, שכל הבא לשתות ספל קהוה לפוש הוא בא, להחליף כח הוא בא." –ש"י עגנון
לצערנו איבדנו את ריבל'ה בעמק רפאים (למרות שבמקום היה חרא אוכל).
הבעיה בירושלים ביום שבת(לא שישי בערב) זה מיעוט בתי קפה, בשונה ממסעדות שיש מבחר יחסית רחב.
לירון – מסכים לחלוטין. בתי-קפה מחיים את הרחוב.
אגב, האם נכונה השמועה שאיבדנו גם את הינקיז? סיפרו לי שאיציק (הבעלים) מתחזק (או נחלש – תלוי בנקודת המבט).
שימו לב לתופעה מעניינת (ומשמחת): האזור שממזרח לרחוב שלומציון, בואך כיכר צה"ל, עובר התעוררות-זוטא. השוקולד-בר החדש ברחוב שלמה המלך, בית הקפה החדש הזה ברחוב ינאי, ריביירה בפינת שלמה המלך-שלומציון (לא משהו, ובכל זאת), ובטח עוד איזה מקום או שניים שפרחו מזכרוני.
לדעתי הכל בזכות המלון ובזכות ממילא בכלל, שמרחיבים את גבולות העיר המערבית מבחינת מסחר ובילויים. כאשר תעבור הרכבת הקלה בכיכר צה"ל ותפנה שם לקצה של רחוב יפו, גם הקטע הזה של רחוב יפו יתעורר יותר, בסך הכל הוא נושק לכיכר ספרא ולפארק היפה הסמוך אליה.
נחמד שנפתחת חנות ספרים חדשה, אך לצערינו המגמה בשנים האחרונות היא של סגירת כמעט כל חנויות הספרים הותיקות במרכז העיר: בית הלל , דני ספרים, סטימצקי המקורית ביפו, ועכשיו תמיר ספרים ביפו…מבאס לא מתחיל לתאר את ההרגשה..
מה עם החנות האליטיסטית והחמודה "ספרים רחביה" ברחוב עזה? קיימת עדיין? אני מקווה שכן.
הרושם שלי הוא שחנויות הספרים של סטימצקי וצומת ספרים מסתדרות יפה. וגם אלה של תמיר. ככה שאחרי הכל הדבר הזה הוא כוחות השוק, ואם חנות ותיקה ומאובקת לא מצליחה, זה עצוב אבל טבעי. יש עדיין בעיר כמה חנויות יד שניה מיוחדות מאוד.
ספרים רחביה קיימת ועומדת. העניין הוא כוחות השוק אבל לא רק…דני ספרים לא נסגרה כי לא הצליחה אלא גורשה מהבניין שהופך לעוד פרוייקט… חנויות הספרים היותר אינטימיות ובעלות האופיי מתחלפות בעוד רשת קפה ועוד פרוייקט מגורים…ללא ספק הפסד לכולנו ולאוירה המגוונת והפחות המונית שיכולה להיות במרכז העיר..
עדכון- עיריית ירושלים מצאה את ידיה ורגליה והשיבה את החלל בכורש לייעודו המקורי.
דני ספרים- מאז שהוצגו שם ספריו של הרב כהנא אין לי טיפת סימפטיה למקום. שיפתחו מצידי במנהרת השתן הידועה. הפרויקט בבניין שהם שכנו בו הוא פרויקט להשכרה ולא לתושבי חוץ.
בן, בריאיון שהיה עם הבעלים של תמיר ספרים הוא אמר שכאשר יפו יחזור לעצמו הוא מתכוון לפתוח מחדש. נכון שהוא יכול סת לומר את זה, אבל מקריאת הריאיון כולו קיבלתי רושם שהוא דווקא לא חרטטן (ואגב, גם לא בכיין כלל, בשונה מן האופנה שרווחה עד לאחרונה בכל הקשור לירושלים).
קראתי את הראיון, אני מקווה שתמיר יחזרו למרכז העיר. דני ספרים היתה חנות שונה מגוונת ולא עוד "מכירת חיסול" של ספרים-מעבר לזה אני לא מסנגר עליה. ברור לי שחנויות ספרים אמיתיות שלא מוכרות רק רבי מכר של רם אורן וספרים לפי משקל הן לא הכי רווחיות במציאות של התרבות הפופולרית היום, אבל דווקא לאור כך זה אחד הדברים שאהבתי במרכז העיר פה, האלטרנטיבה שלא נכנעת לשוק הציבורי הפופוליסטי כחלק מהסצנה הקבועה…
שימו לב לכתבה הזו, על גאפ ותרומתה לממילא.http://shivuk.themarker.com/news/index.dot?id=26819
אני מצטט משם:"H&M מתים להיכנס ואין לי שטח לתת להם. הם רצו את השטח של גאפ אבל לא אבטל חוזה בדיעבד. אין לי שטח לתת לזארה, וכך גם לאפל שאמרו לי שהם רוצים להיכנס ושרק אגיד להם מתי"
זה אתגר אדריכלי מעניין, כיצד למנף את ההצלחה של שד' ממילא לעזרתו של מרכז העיר. דוגמא אחת היא ההחלטה החשובה שנעשתה – לפתוח פתחים בבית העם (המבנה המקושת מימינו של המלון) כדי לאפשר קשר עין ומעבר בין השדרה לבין שלמה המלך. לדעתי, המכשלה העיקרית כרגע הוא הכביש הסואן שמנתק את הרצף המסחרי. הפתרון הוא להקטין את נפח התנועה ולייצר מעבר בטוח להולכי רגל בין שני צידי הכביש.
אגב, מבחינה היסטורית, אזור רח' יפו (שבין כיכר צה"ל לבניין העמודים) ושלומציון המלכה, היו תמיד אזור הסחר המתפקד ביותר במרכז העיר. אני מניח שהאזור הזה יהיה גם הראשון להתרומם במלאת עלינו רכבת קלה, ואולי אפילו H&M, זארה ואפל יסכימו לפתוח מעבר לממילא.
עמית, לדעתי דווקא מגיע פוסט על זה שהעירייה שינתה את דעתה.
לא?
מסתבר שבמיינט לא ממש מעודכנים:
http://www.mynet.co.il/articles/0,7340,L-3840719,00.html
עוד במיינט: כולל אברכים בגילה? למה לא פותחים בית קולנוע בסנהדריה?
http://www.mynet.co.il/articles/0,7340,L-3840709,00.html
לעירייה לא מגיע פרס / פוסט על כך שהיא מצאה סוף סוף את התחת של עצמה בעזרת שתי ידיה.
כמו שאסור שהעירייה תתלהב מכך שהיא זכתה בפרס שולי של אתר אינטרנט לא חשוב על מסיבות הרחוב. אסור להתעסק אך ורק בדברים האלו ולחשוב שבכך פתרנו את נושא הצעירים בעיר.